2024-05-29

Östergötlands Skärgårdsförening, information

Östergötlands Skärgårdsförening bildades 1962 som en reaktion på det ökande intresset från myndigheterna att planera utvecklingen i skärgården. Det gällde strandskyddet, reservatsbildningar och turismplaner. Men även frågor kring avfolkningen och sviktande service.

Mycket av våra erfarenheter och argument till myndigheter på regional nivå har främst skett genom kontakter med Länsstyrelsen och med Skärgårdsrådet och skärgårdskonsulenten, Region Östergötland och kustkommunerna samverkar.

På nationell nivå har vi fört fram våra kunskaper och åsikter genom Skärgårdarnas Riksförbund.  Föreningen var med och bildade Leader programmet Kustlandet för att ge bättre förutsättningar för lokal utveckling i skärgården.

Ska Skärgårdsföreningens styrka ska nå fram i våra argument till politiker och myndigheter, måste även föreningens inre arbete fungera. Det gäller samverkan och gemenskap i skärgården. Därför ska föreningen även arbeta med att informera skärgårdsborna om aktuella frågor. Ett led i detta arbete är att ge vår information till skärgårdsborna och skärgårdens vänner. Information om vad som sker och vad vi i föreningen säger till politiker och myndigheter.

 

Under 2024 har föreningen haft en interim styrelse med sex personer, från norr till söder;